Maar de menselijke ervaring bestaat uit meer dan logica en rationele kennis. Welke plek hebben emoties, intuïtie of het weten van het lichaam in het wetenschappelijke debat? Welke waarde hebben deze ongrijpbare vormen van kennis voor de samenleving? En hoe zetten we ze gegrond in?
Vanavond kijken we met techniekfilosoof Sabine Roeser (TU Delft) naar de waarde van emoties en intuïtie bij besluiten rondom risicovolle technologie, met hoogleraar hindoespiritualiteit en samenleving Sharda Nandram (VU) naar hoe je spiritualiteit in kunt zetten in ondernemerschap of zorg, en met kunstenaar Bertrand Burgers naar hoe je kunt luisteren naar je lichaam met behulp van technologie.
Sprekers:
Bertrand Burgers is een artistiek ontwerper die werken maakt waarin hij de ethiek en morele dilemma’s rondom nieuwe technologie bevraagd. Door de inzet van kunst en design maakt hij doorgaans complexe en abstracte vraagstukken toegankelijk en invoelbaar voor een groot publiek. Met zijn werk hoopt hij bezoekers te activeren, onderbelichte thema’s te agenderen en responsible innovation te stimuleren.
Sabine Roeser is hoogleraar ethiek aan de TU Delft. Haar onderzoek richt zich op risico’s, morele emoties, intuïties en kunst. Ze beargumenteert in haar filosofische onderzoek dat emoties niet tegengesteld zijn aan rationaliteit, maar dat emoties juist een belangrijke bron van morele inzichten zijn. Emoties kunnen ons ook wijzen op ethische aspecten van risico’s, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen en implementeren van nieuwe technologieën. Verder beargumenteert Roeser dat kunst een belangrijke bijdrage kan leveren aan emotionele deliberatie ten aanzien van morele overwegingen rondom risicovolle technologieën.
Sharda S. Nandram is hoogleraar hindoespiritualiteit en samenleving aan de Vrije Universiteit Amsterdam, hoogleraar business en spiritualiteit aan Nyenrode Business Universiteit en Chief Diversity Officer aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Een programma van Studium Generale TU Delft en Theater de Veste. Vanuit de filosofie duiden we, op een laagdrempelige manier, maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen.